Tuesday, August 23, 2011

Berdoa , Berdoa , Berdoa



Doa adalah satu ibadah yang sangat agung, berdoa hanya kepada Allah Subhanahu wata’ala. Hakikat doa adalah menunjukkan kita bergantung dan memerlukan Allah Ta’ala dan berlepas diri dari daya dan upaya makhluk. Doa merupakan tanda Ubudiyah (penghambaan diri secara menerus kepada Allah Ta’ala). Doa juga merupakan lambang kelemahan manusia. Di dalam ibadah doa terkandung pujian terhadap Allah Ta’ala. Disamping itu terkandung juga sifat penyantun dan pemurah bagi Allah Ta’ala. Oleh sebab itu Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
“Doa itu adalah ibadah.” (HR. Tirmidzi)

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam adalah seorang yang banyak berdoa, memohon dan menunjukkan bergantungnya baginda kepada Allah Subhanahu wata’ala. Beliau sangat menyukai kalimat-kalimat yang ringkas namun sarat makna dan juga menyukai ucapan-ucapan doa.

Di antara doa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam adalah:


“Ya Allah, tolonglah daku dalam menjalankan agama yang merupakan pelindung segala urusanku. Elokkanlah urusan duniaku yang merupakan tempat aku mencari kehidupan. Elokkanlah urusan akhiratku yang merupakan tempat aku kembali. Jadikanlah kehidupanku ini sebagai tambahan segala kebaikan bagiku dan jadikanlah kematianku sebagai ketenangan bagiku dari segala kejahatan.” (HR. Muslim)

“Ya Allah, Yang Maha Mengetahui yang ghaib dan yang nyata. Ya Rabb Pencipta langit dan bumi, Rabb segala sesuatu dan yang meguasainya. Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan yang berhak disembah kecuali Engkau. Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan diriku, kejahatan Iblis dan bala tenteranya, atau aku melakukan kejahatan terhadap diriku atau yang aku tujukan kepada seorang muslim lain.” (HR. Abu Daud)

Demikian pula doa berikut ini:

“Ya Allah, cukupilah aku dengan rezeki-Mu yang halal (supaya aku terhindar) dari yang haram, per-kayalah aku dengan kurnia-Mu (supaya aku tidak meminta) kepada selain-Mu.” (HR. At-Tirmidzi)

Di antara permohonan beliau kepada Allah Subhannahu wa Ta’ala :

“Ya Allah, ampunilah dosaku, curahkanlah rahmat-Mu kepadaku dan temukanlah aku dengan teman yang tinggi derajatnya.” (Muttafaq ‘alaih)

5 comments:

nashanadz said... [Reply to comment]

doa tu lah senjata umat Islam.. Allah suka hamba-hamba-NYA yang selalu berdoa kepada-NYA

EndyScenes said... [Reply to comment]

cintanya saya pada ALLAH S.W.T (;

Nurulhuda said... [Reply to comment]

smoga termakbul sgala doa2 kamu,,amin.

=)

Nurulhuda said... [Reply to comment]

@endyscenes : td huda bukak profil kamu,tp xde link blog kamu.. nnt kamu edit profil then letak link blog kamu eh? coz susah org nk follow kamu balik nnt..=))

salam ramadhan..

Nurulhuda said... [Reply to comment]

sy tlg eh..
kamu gi dashboard,, then klik kat edit profile..
then klik kat show my blogs,, then select blog to display..
pastu save. senang kan?

buat tau,,cz nnt senang org nk folloe kamu balik bile dia klik kat profile kamu..=)

Post a Comment

 
;